Anticipatieve inbreng (4/4)

Datum: 08/02/2022

Het financieel voordeel

Indien u reeds een woning kocht met uw partner voor u gehuwd bent, komt deze woning niet automatisch terecht in de huwgemeenschap.

Indien men bij het huwelijk dan toch wenst dat dit onroerend goed onderdeel is van de huwgemeenschap dan zal men opnieuw naar de notaris moeten om een huwelijkscontract op te maken.

In dit huwelijkscontract zal dan opgenomen worden dat het onroerende goed dat aangekocht is voor het huwelijk ingebracht wordt in de huwgemeenschap.

U moet dus met andere woorden in dat geval zelf initiatief nemen om de woning in te brengen in deze huwgemeenschap.  Hiervoor moet u steeds beroep doen op een notaris. Dit brengt bijkomende notaris- en registratiekosten met zich mee.

Deze kosten kunnen worden vermeden door reeds bij de aankoopakte een verklaring van anticipatieve inbreng op te laten nemen door de notaris. Wanneer jullie in de toekomst zouden trouwen, wordt de woning automatisch deel van de huwgemeenschap zonder extra kosten.

Dit financieel voordeel geldt enkel indien er gehuwd wordt onder het wettelijk stelsel zonder huwelijkscontract.

Indien het koppel namelijk beslist om te trouwen met scheiding van goederen is een huwelijkscontract noodzakelijk en kan de notaris in dit huwelijkscontract het onroerend goed toch onder bepaalde voorwaarden inbrengen.

 

Is het iets voor mij?

Nu, de anticipatieve inbreng is niet voor alle koppels de beste oplossing, ondanks het kostenplaatje. Afhankelijk van het huwelijksstelsel waar u voor kiest, alsook afhankelijk van de samenstelling van uw gezin, kan de anticipatieve inbreng misschien niet in uw voordeel spelen.

Laat u daarom goed adviseren omtrent het juiste huwelijksvermogensstelsel voor u en uw toekomstige echtgenoot en laat u eveneens adviseren of de verklaring van anticipatieve inbreng voor u en uw partner een toegevoegde waarde heeft.

 

Verdere vragen of bezorgdheden? Neem gerust contact op met ons kantoor!